ساخت روابط با کاشی کاری

این مسجد که بنایی نیمهکاره است، دارای چهار در اصلی، دو چهلستون، دو شبستان بزرگ، یک گنبد، سه ایوان و بیش از ۴۵ حجره است، اما مناره ندارد همچنین درون شبستانهای آن نیز کاشی کاری نشدهاست. خط کوفی بهویژه آنچه که در شرق سرزمینهای اسلامی و بیش از همه در ایران و آسیای مرکزی رواج داشته از نظر تزییناتی که یافته بسیار متنوع و متفاوت است. در بخش شمالی حیاط رواقها حدود یک متر از کف حیاط بالاتر است ولی در دو طرف شرقی و غربی بیش از نیم متر از کف حیاط ارتفاع ندارد. سبک معماری این مسجد مربوط به دوره سلجوقی و صفوی بوده و به باقی بناهای ساخته شده در این دورانها تشابه زیادی دارد. آرامگاه سعید بن سلام مغربی مربوط به دوره پهلوی دوم در نیشابور، ۱۰۰ متری حاشیه بلوار جمهوری و راهآهن واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۰ مهر ۱۳۸۰ با شمارهٔ ثبت ۴۰۳۳ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

آبانبار حکیم به شماره ۱۳۳۶ به ثبت تاریخی رسیدهاست. «شناسایی تأثیرات عوامل اقلیمی بر معماری مدرسه غیاثیهٔ خرگرد خواف»، نشریه پژوهشنامه خراسان بزرگ، شماره ۳۹. صحنها به همراه گنبد و منارهها از نمونههای بسیار زیبای معماری اسلامی و سنتی ایران بهشمار میروند. در قطعهٔ «زنگ شتر»، حرکت شترها همراه با زنگولههاشان تداعی شده و صبا از مشاهداتش در سفر به حلب ایده گرفتهاست. بنای تاریخی آرامگاه سعید بن سلام مغربی در منطقهٔ ده شیخ در حومهٔ شهر نیشابور واقع شده و گمان بر این است که نام این منطقه -که سابقاً یک روستا در این محل واقع بوده است- از شهرت سعید بن سلام مغربی برگرفته شده است. بانی این ایوان شاه عباس دوم پادشاه صفوی است که در سال ۱۰۶۹ به اتمام آن موفق گردیده است. در نوروز، روز پنجشنبه ۱۲ ذیالحجه ۱۰۵۱ ه.ق به دستور شاه صفی تدارک سفر به خراسان را آماده نمودند. پس از ورودی اصلی حیاط باریک و دراز واقع شده است که عرض آن بیست متر و در شمال و جنوب آن حجرههایی ساخته بودند که تا پیش از دوران معاصر، مسکن فقرا و بیماران بود و در دوره پهلوی حجرهها را مسدود کردند.

درِ ورودی این بنا در سمت شمال واقع است که به هشتی وسیعی وارد میشود و در دو طرف آن به دو شبستان راه پیدا میکند. نکته جالبی که آدم دربارهٔ برخوردار مشاهده میکند، این است که گسترش صنایعاش هم افقی بود و هم عمودی؛ مثلاً وقتی کارخانه توشیبا را در ایران راه انداخت بعد از مدتی کارخانه چوببری هم برایش خرید یا وقتی شرکت قالیبافی تأسیس کرد در کنارش کارخانه نخریسی هم راه انداخت و یک بانک هم برایش تأسیس کرد. ایوان شمالی با دو مناره بلند که در طرفین آن قرار دارد و با کاشیهای رنگانگ مزین است، به احتمال قوی از بناهای شاه طهماسب صفوی است، اما به دلیل گذشت زمان کتیبه آن از میان رفته است و نمیتوان در این زمینه با قطعیت اظهار نظر کرد. از نظر شیوع سرطان استان کرمانشاه جزو استانهای با شیوع متوسط قرار دارد. داخل هر قاب یک گلدان گل قرار دارد. سردرِ زیبا و باشکوه مدرسه با کاشیکاریهای مینایی و نقوش گل و بوته، پرندگان و خطوط اسلیمی زینت یافته و دارای کتیبهای از سنگ مرمر و به خط نستعلیق ممتاز میباشد که به قلم شیخ محمدعلی بن شیخ عبدالرحیم بوده و در آن تاریخ و بانی بنا مشخص شدهاست.

در وسط دیوار جنوبی مقصوره، محرابی است که از سنگهای مرمر صیقلی و شفاف بنا شده و با کاشیهای رنگارنگ زینت یافته است. قطعه مرمری که در وسط محراب است نازک و شفاف است به طوری که تابش آفتاب از آموزش کاشی شکسته آن عبور میکند. در این موزه انواع سفالینهها، سنگ نگارهها، ارسی، کاشی و انواع گچ بریها در معرض دید علاقهمندان قرار گرفته است. پس از این واقعه روسها مهلتی ۶ ساعته به نظمیه مشهد دادند تا اوضاع سامان یابد، رئیس نظمیه که این کار را از توان خارج دید، استعفا کرد و روسها مدیریت نظمیه مشهد را عهدهدار شدند. در سال ۱۸۷۹، توماس ادیسون نخهای بامبو را در دماهای بالا حرارت داد و آنها را به یک رشته فیبر کربنی تبدیل کرد که در یکی از اولین لامپهای رشتهای قابل استفاده بهکار رفتند و میتوانستند براثر الکتریسیته گرم شده و تولید نور نمایند. همچنین روستای ولدآباد به دهستان زهرای بالا و روستای مهدیآباد بزرگ به دهستان اقبال غربی و روستاهای سحن آباد و محمودآباد به دهستان زینآباد پیوست شدند. رواقی که در مغرب ایوان جنوبی است و همچنین سرداب یا زیرزمین مسجد را که در تابستان اقامه نماز جماعت و مجلس وعظ در آن منعقد میشد، سعدالسلطنه حکمران قزوین به هزینه و دستور علیاصغرخان اتابک در سال آخر سلطنت ناصرالدینشاه بنا کرده است و رواق واقع در جنوب ایوان غربی را حاج محمدعلی که یکی از تجار قزوین بوده است، به سال ۱۳۲۰ قمری بنیان گذاشته است.